Skip to main content
Isokenkäisten klubin tarina

Klubin tarina

KUUTAMO ON AINOA KATUVALO

Isokenkäisten Klubi Kuusamon Särkiluomalla on paikka, jonne on helppo tulla ja jossa on mukava olla. Isokenkäisten Klubi tarjoaa vierailleen majoitusta, maukasta lähiruokaa ja paikkakunnan parhaat löylyt Seitsemän tähden savusaunassa. 

Keskellä koskematonta korpimaisemaa kävijä kohtaa ylellisyyden, joka kumpuaa sisarusten hyväntuulisuudesta, marjaisista metsistä, tähtitaivaasta ja revontulista, pakkaslumen narskeesta, tykkypuista, kevään hankikannosta, yöttömästä yöstä ja sinisestä Heikinjärvestä. Isokenkäisten Klubilla katuvalona on vain kuutamo.

Tarina alkaa

Isokenkäisten Klubin tarina alkaa vuodesta 1974, jolloin sisarusten isä Aimo Kämäräinen osti Akson maatilan. Vanhaan maatilaan kuului järvenrantaa, maata, peltoa ja metsää. Matkailutoiminta alkoi vuonna 1990, kun Kämäräisten Suininkijärven rannalle rakentaman Pesäkolo -mökin asiakkaat halusivat tehdä retkiä lähiympäristöön kantavien hankien aikaan. Heikinjärven ranta oli kaunis ja Kuntivaara upea, eikä matkakaan ollut liian pitkä Suininkijärveltä, joten asiakkaat hiihtivät tai heidät kuljetettiin moottorikelkalla syömään eväitä hiljaiseen erämaahan. Seuraavana kesänä Heikinjärven rantaan rakennettiin Heilato-saunamökki ja pian tämän jälkeen Helekuta-kota ja savusauna.

Seitsemän tähden savusauna

Klubin savusaunaa on alusta asti kutsuttu ”Seitsemän tähden saunaksi”. Maailma on pullollaan viiden tähden hotelleja, mutta tämä savusaunan löylyt ovat niin rentouttavia, että viisi tähteä tuntui hieman vaatimattomalta. Pohjoisen taivaalla loistava tähtikuvio Otava seitsemän tähtensä kanssa tuo samaa pysyvyyttä, turvallisuutta ja rauhaa, kuin Seitsemän tähden savusaunakin

Ensimmäiset asiakkaat

Ensimmäisiä asiakkaita olivat Suomen “isokenkäiset”. Päättäjiä, poliitikoita ja muita silmäätekeviä vieraili klubilla syömässä ja saunomassa. Ruoka tuotiin kotoa Kiviperästä ja tarjoiltiin kodassa ennen yöpymistä joko kodassa tai puolijoukkueteltassa. Vierailijoiden varusteita oli vaikea saada kuiviksi karuissa olosuhteissa, joten lisätiloja tarvittiin Heikinjärven maisemiin.

Sukupolvi vaihtuu

Vuosien kuluessa siskokset Katja ja Sirpa ostivat maatilan ja pääosakkuuden klubista. Vuonna 2006 matkailusta tuli yrityksen päätoimiala ja yritystä päätettiin kehittää myös kansainvälisiä markkinoita ajatellen. Matkailijoita onkin vieraillut kaikilta mantereilta nauttimassa Kuusamon erämaan antimista. 

Lisää majoituskapasiteettia saatiin rajavyöhykkeelle, kun Isokenkäisten klubin hotelli valmistui 2007 ja Suopursu-mökki rakennettiin vuonna 2008. Klubin salia ja keittiötä laajennettiin vuonna 2016 vastaanottamaan isojakin ryhmiä. Vuonna 2020 Klubille saatiin upeat elämysmajoitus-sviitit, eli AuroraHutit. Näin Isokenkäisten klubilla vieraillessa voit majoittua juuri kuten itse haluat. Omalla porukalla, omassa mökissä tai hemmoteltuna ja huolehdittuna hotellissa tai AuroraHutissa.

Ekologisesti rakennettu

Isä ja Klubin perustaja, Aimo Kämäräinen, rakensi omin käsin, omasta ja kierrätyspuusta kaikki Klubin rakennukset. Apuväkeä valtavassa urakassa tarvittiin, mutta taitavan rakentajan kädenjälki näkyy edelleen kaikkialla Heikinjärven rannalla. Vaikka suuri suru kohtasi isän äkillisesti kuollessa vuonna 2016, isä elää Klubin rakennusten seinissä, jälkipolvien tarinoissa sekä monien vieraiden muistoissa.

Tulevaisuus

Jatkamme vanhempiemme elämäntyötä matkailuyrittäjinä itärajan tuntumassa ja lupaamme vieraillemme unohtumattoman lomaelämyksen, jota leimaa vieraanvaraisuus ja koskematon luonto.  Haluamme asua rakkaalla kotiseudullamme ja kehittää yritystämme levittämään hyvää ympärilleen, jotta tulevilla sukupolvilla on mahdollisuus elää ja onnistua erämaassa. Aivan samoin, kuten me teemme nyt. Olemme ylpeitä juuristamme ja kuusamolaisesta perinteestä.

Kestävä matkailu

Vuonna 2020 Isokenkäisten Klubi aloitti matkansa aidon kestävän matkailun kohteeksi. Elämäntyyli Särkiluomalla on luonnostaan ollut vastuullista ja tätä työtä jatkamme edelleen, viimeisimpänä saavutuksena tästä Green Key sertifikaatti. Vastuullisuus ja perinteet kulkevat käsi kädessä Isokenkäisten klubilla. Tänään ja tulevaisuudessa.

Katja ja sirpa

ISOSISKO SIRPA

on keittiön sydän.
Valtava ammattitaito sekä perinnetietous yhdistyvät Sirpan käsissä uskomattomiksi lähiruokaelämyksiksi, niin sisällä kuin kotakeittiössäkin. Sirpa taitaa niin pohjoisen maut, erämaan eksotiikan, avotulikokkauksen kuin huippuravintolan hienoudetkin. Jokaisella aterialla yllättyy iloisesti ja makumuistot jäävät elämään vielä pitkäksi aikaa.

Katja

on kokenut asiakaspalvelun ammattilainen.
Aikaisempi työura eteläisen Suomen huippuravintoloissa näkyy asiakkaan kokemassa palvelussa. Katjan ymmärrys asiakkaan tarpeista ja toiveista auttaa luomaan jokaiselle asiakkaalle uskomattoman vieraanvaraisen kokemuksen, kaikissa tilanteissa. Ravintolan juomat on valittu asiantuntevasti ja mitä tahansa asiakas toivookin, jos se vain on mahdollista toteuttaa, Katja löytää oikean ratkaisun.